Mentalitate deschisă

#copiiiaunevoiedemomenteahe

Dezvoltarea mentalității potrivite este esențială pentru o viață fericită de succes. Când copiii învață că eforturile depuse și strategiile potrivite îi pot ajuta să se dezvolte, se simt încrezători și încearcă mai mult. Când știu că creierul lor este capabil să crească, sunt mai încrezători, mai rezistenți și nu le este frică să greșească și să eșueze. Asta înseamnă mentalitatea deschisă!

Pentru copiii care au o mentalitate fixă, sala de clasă poate fi un loc înfricoșător. Ei văd școala ca locul în care abilitățile lor sunt doar evaluate, nu ca un loc în care abilitățile lor sunt dezvoltate. Scopul lor în școală este să arate cat sunt de deștepți sau, cel puțin, să evite să pară neajutorați. Pentru ei, greșelile sunt un semn că le lipsește talentul.

Pentru copiii care au o mentalitate deschisă, sala de clasă este un loc interesant și mai puțin un loc critic. Ei cred că își pot dezvolta capacitățile și înțeleg că sala de clasă este locul potrivit pentru a face asta. Copiii cu o mentalitate deschisă tind să vadă provocările ca fiind oportunități de dezvoltare, deoarece înțeleg că își pot îmbunătăți abilitățile prin eforturi. Dacă ceva li se pare greu, ei înțeleg că acest lucru ii determina să devină mai buni.

Copiii care înțeleg că al lor creier poate deveni mai inteligent, copiii care au dezvoltat o mentalitate deschisă, se descurcă mai bine în școală, deoarece au o perspectivă îmbogățita a învățării. Ei se concentrează pe îmbunătățirea abilitaților și văd efortul că o modalitate de a își dezvoltă abilitățile.

Ateliere

Se desfășoară pe două categorii de vârstă: 7 – 10 ani și 11 – 14 ani

Modul 1 - Inițiere

Mentalitate deschisa

Copiii vor învăța să se auto-definească: cu ezitările, greșelile, provocările și ambițiile lor. Se vor identifica noi concepte: credințe – mentalitate, dorințe – obiective, atitudini, comportamente.

 • Participanți: 5 – 10, pe categorii de vârstă
 • Durată: 3 h (mai multe pauze)
 • Teme:
  • Introducere: despre mine și despre ce cred eu
  • Observăm: ce este mentalitatea și cum ne influențează ea
  • Puterea lui ÎNCĂ: despre greșeli și încrederea în sine
  • Modelăm: mentalitatea pe care ne-o dorim
  • Autoevaluare: conectăm ce gândim cu ce simțim

Modul 2 - Aplicat domeniilor de studiu

Aplicăm conceptul mentalității deschise în domeniile ștințelor exacte (matematică, fizică), literaturii și ștințelor sociale.

AHA! Mate este un atelier aplicat care foloseste tehnicile mentalității deschise pentru a ajuta copiii să învețe și să îndragească matematica ( clasele 1 – 5)

Acesta combină informații importante despre mentalitate cu noi dovezi privind cele mai bune modalități de abordare eficientă a matematicii. Mulți oameni au avut experiențe negative cu matematica. Unii sunt chiar părinții noștri.  Aceast atelier le va oferi copiilor informații și soluții de abordare pentru a-și dezvolta găndirea de matematician, vor corecta orice concepție greșită despre ceea ce este matematica și îi va învăța despre propriul potențial de a avea succes în studiul acestei materii.

Modul 3 - Program de mentorat

Se adresează copiilor (adolescenților) care doresc să devină mentori pentru prietenii și colegii lor. Mentoratul ajută la îmbunătățirea rezultatelor școlare și social-emoționale pentru toți participanții.

 • Participanți: 5 – 10, pe categorii de vârstă
 • Durată: 6 h (mai multe pauze)
 • Teme:
  • Ce înseamnă să fii mentor
  • Tehnici și metode de mentorat
  • Dezvoltarea planului de mentorat (exercițiu practic)
  • Autoevaluare

Articole

Află mai multe despre noi prin articole, exemple, recomandări, activități realizate.

Copiii au nevoie să înțeleagă ce învață

Copiii au nevoie să simtă campioni în tot ceea...

Cum ajută modelele vizuale elevii să înțeleagă și să învețe matematica?

Am observat că unii copii înțeleg și învață mult...

Jocul cu numerele – susțineți creativitatea, nu memorarea

Gânduri de gândit Cel mai bun și cel mai...

Școala în pijamale

Christine Demeter a răspuns întrebărilor „Cronicarului” despre ce și cum se întâmpla...

Copiii inventează jocuri matematice distractive

Matematica nu înseamnă numai calcul! O spun rezultatele testelor...

Donald Duck și Tărâmul Magic al Matematicii

Donald Duck, care deține o pușcă de vânătoare, trece...

Cum să ne ajutăm copiii să abordeze criza creată de COVID-19

5 Probleme din viața reală legate de Covid-19 Cu...

Ce înseamnă sa fii părinte in 2020 – Radio Romania Actualitati

Christine Demeter invitată la Serviciul de Noapte – Radio...

Înscrie-te acum și vei primi newsletterul nostru, conținând: articole educaționale, informarții despre programele – evenimentele – campaniile noastre, book review-uri și …multe alte informații Aha! 🙂

Sari la bara de unelte