Atelier 1 Ce facem când ne e frică?

Actualizată în: 5 Febr. 2019

Primul Atelier AHA!Edu din seria AHA!Psiho


La prima întâlnire a atelierului "Ce facem cand ne e frica?"  am făcut distincția între gânduri, emoții și comportamente. Emoțiile sunt reacții automate care nu pot fi controlate și de aceea nu putem să nu le avem. Cum frica este o emoție, se supune și ea aceleași legi, nu putem să nu ne fie frică, putem învăța ce să facem cu frica pe care o simțim. Apoi fiecare copil a făcut o lista cu fricile pe care le are. Au fost 2-3 la început sau chiar nici una, apoi treptat, pe măsură ce exercițiul înainta și eu le mai sugeram câte ceva, au umplut pagina. Cu aceste liste am construit Copacul Fricii.

A urmat un exercițiu de conectare la prezent. Este un exercițiu pe care vi-l redau în continuare și vă recomand să îl mai faceți cu copiii, căci prima dată a fost mai degrabă de acomodare decât de exersare propriu-zisa.

1. Observa felul in care respiri și relaxează-te. 2. Enumeră și descrie cât mai detaliat ce vezi în jurul tău: forme, culori, texturi. 3. Închide ochii și numește ceea ce tocmai ai văzut. 4. Treci mai departe la ceea ce auzi-descrie sunetele din jur. 5. Întreabă-te cum te simți și vezi unde anume în corp ai acele senzații. 6. Deschide ochii când ești pregatit/ă.

Trebuie lăsate cel putin 2 minute pentru fiecare punct.

La final fiecare copil a răspuns la întrebarea "frica e bună sau rea?" și a motivat răspunsul.

Am primit atât răspunsul evident"frica e rea pentru că ne panicăm și ne pierdem controlul" , cât și răspunsuri mai elaborate "frica e bună, pentru că, dacă n-ar fi frică, n-ar fi nici bucuria" (are dreptate, putem sta pe margine, să nu ne implicăm, să ne anesteziem emoțional și să nu simțim frică, bucurie, să rămânem doar în rolul observatorului), sau "nu pot să spun dacă e bună sau rea pentru că uneori e și bună, cum ar fi de exemplu când mergi prin pădure și te întâlnești cu ursul". Acest ultim răspuns mi-a ridicat mingea la fileu pentru a diferenția frica de un pericol real (ursul) de frica de un pericol imaginar (anxietate- le-am introdus termenul).

Vă atașez câteva imagini de la ultimul atelier "Ce facem când ne e frică?" și aștept cu nerăbdare să continuăm să ne împrietenim cu frica!

Cu prietenie, Psiholog Tina PetrareanuAici puteți vizualiza calendarul ateliereleor AHA!Edu.

Contact: 0723 367 936   /   contact@ahaedu.ro   /  Otopeni, ILFOV 75100

  • w-facebook