Cum “vede” creierul matematica? sau rețeta pentru copii inteligenți


În clasele primare numărarea pe degete este considerată “de grădiniță” , iar cadrele didactice și părinții încurajează adesea copiii să nu-și mai folosească degetele atunci când efectuează calcule. Cu toate acestea, o serie de studii recente care analizează exact modul în care creierul procesează informațiile matematice și calculele spun că matematica vizuală poate ajuta copiii să dezvolte abilitățile numerice mult mai rapid și să demonstreze o creștere academică crescută mai târziu în viață. Atunci când înțelegi, înveți mai bine.


Copiii întâmpină de obicei dificultăți matematice, deoarece matematica este predată într-o manieră abstractă și deseori copiii dezvoltă o teamă față de lucrurile pe care nu le înțeleg. Este și cazul adulților.Pentru copiii din clasele primare, vizualizarea relațiilor matematice (operațiile matematice) face ca învățarea să devină mai eficientă. Studiile arată că copiii folosesc în mod semnificativ simțurile pentru a învăța. 


Matematica vizuală nu este doar pentru cei din clasele primare

Impactul perceperii vizuale a numerelor modifică modul în care creierul procesează informațiile și conduce la o înțelegere mai profundă a subiectului studiat. Un studiu realizat de profesorul de la Universitatea Stanford, Jo Boaler, care combină neuroștiința cu educația matematică, explică foarte clar modul în care funcționează efectiv matematica vizuală.

Când ne ocupăm de orice fel de informații, diferite secțiuni ale creierului se aprind și interacționează unul cu celălalt. Atunci când rezolvăm probleme matematice, activitatea și interacțiunea cresc. Studiul arată că atunci când oamenii efectuează calcule matematice cu simbolurile vizuale, adică cifrele matematice, creierul nostru rezolvă problema pe baza procesării vizuale.

Când un copil ia în considerare reprezentarea vizuală și spațială a unei cantități numerice, aceasta oferă creierului un antrenament adecvat care să poată duce înainte succesul lor academic în viață. Acesta este motivul pentru care notele pe care le obține un copil la matematică sunt adesea luate ca și indicator al inteligenței lui. Pe măsură ce copiii învață și se dezvoltă, creierul devine mai antrenat în reprezentarea vizuală a numerelor. Un copil, care aude numărul 10, ar trebui să creeze instantaneu o imagine în mintea lui, care va reprezenta cantitatea reprezentată de forma simbolică a numărului “10". Brian Butterworth, cercetător științific în domeniul cercetării creierului, continuă să spună că, dacă copiii nu învață numerotarea pe degete, ei nu vor avea niciodată o reprezentare normală a cifrelor și numerelor din creier.


Matematica vizuală face ca diferențele din clasă să dispară Copiii și chiar experții în matematică par să aibă mai mult respect unul față de celălalt atunci când lucrează vizual, mai degrabă decât în mod tradițional. Acest lucru se datorează faptului că, din punct de vedere vizual, există o serie de moduri în care se poate aborda/ rezolva o problemă matematică - fiecare dintre aceștia continuă să ofere răspunsuri corecte.

Mai mult decât atât, deoarece matematica vizuală este mult mai deschisă și mai creativă, ea ar putea elimina o mare parte din aversiunea văzută de copii atunci când vine vorba de matematică. Când se eliberează din cutiile numerelor în alb-negru, care sunt complet abstracte și le văd într-o lumină diferită, își deschid mintea spre o nouă experiență.


Matematica vizuală pot ajuta copiii cu dificultăți de înțelegere și învățare Matematica vizuală este importantă în special pentru copiii care întâmpină dificultăți de înțelegere și învățare. Aceștia pot avea dificultăți în a urma intrucțiunile și explicațiile verbale, de terminologia matematică confuză, care nu face parte din viețile noastre de zi cu zi. 

Profesorii pot vedea o creștere imensă a abilităților copiilor dacă sunt invitați la intervale regulate să “vadă" ideile matematice și să deseneze ceea ce văd. Când profesorii folosesc mai multe imagini, modele, desene și elemente grafice pentru a reprezenta ideile matematice, îi ajută pe copii să înțeleagă conceptele foarte ușor. Aplicațiile educaționale pot ajuta la transformarea matematicii într-un subiect foarte interesant și atractiv din punct de vedere vizual prin utilizarea unor astfel de metode.


Folosirea tehnologiei  și predarea matematicii cât mai vizual pot ajuta matematica să devină vizibilă și să capete sens, ceea ce va ajută copii să înțeleagă nu numai ceea CE, ci și DE CE și mai ales CUM învață.

0 afișare

Contact: 0723 367 936   /   contact@ahaedu.ro   /  Otopeni, ILFOV 75100

  • w-facebook